Hopp til hovedinnhold

Kunsten å spikke

Norsk YF Vg2

Til samenes nasjonaldag 6. februar passer det perfekt å lese et utdrag fra Kunsten å spikke av Niklas Karlsson. Her møter elevene en ung mann, hans samiske bakgrunn og hans kjærlighet til treet, om det å spikke på alvor.

Bildet viser tre samekniver i typiske slirer med mønstre oppå et reinsdyrskinn

Bruk tekst og oppgaver fra helt nye Norsk for yrkesfag

Tekstsamlingen utgjør nesten halve læreboka. Den er gjennomillustrert og designet på en måte som gjør at den skiller seg tydelig ut fra teoristoffet. Her er det tekster som berører, engasjerer, utfordrer og reflekterer elevene der de er i livene sine.

Titler som Alt jeg skylder deg er juling, «Sovne evig inn», Hver morgen kryper jeg opp fra havet, «Hjorten klør i geviret», «jeg ligger oppe med voksesmerter», «#modernekjærlighet», «Jeg er, jeg er, jeg er – ett hjerteslag fra døden» og «Jeg tar meg selv i å si at jeg 'bare er lærling' og at jeg 'bare skulle bli elektriker'» vekker nysgjerrigheten og får elevene til å lese. Ingenting gleder Mette Haraldsen mer enn det:

Jeg er så stolt over at i den nye utgaven av Norsk for yrkesfag har hver eneste tekst en eller flere illustrasjoner som støtter opp under teksten og gir økt leseglede.

- Mette Haraldsen

Hun sier videre at hun i hele sin yrkeskarriere har ønsket seg en gjennomillustrert tekstsamling. Nå har hun som forfatter og redaktør samarbeidet med bilderedaktør og formgiver for å finne fram til illustrasjoner som tilfører teksten en estetisk dimensjon, uten å stå i veien for det aller viktigste – nemlig ordene.