Hopp til hovedinnhold

Lesetips

Trinn 8.–10.

Lise Forfang Grimnes er forfatter og formidler. Hun leser alt av litteratur for ungdom. Vi ba henne derfor om å lage en liste med tips til gode bøker for elever på ungdomstrinnet. 

Flere bøker ligger åpnet i gresset i sollys

Alle elever er ulike. Noen søker spenning, er romantiske, faktaorienterte, religiøst lengtende eller politisk orienterte. Det er også elever som er lystlesere, som leser alt de kommer over. Noen leser ikke i det hele tatt, men kan bli satt på sporet om de får den rette boka foran seg. Da kan de virkelig få øynene opp for hva litteraturen har å tilby. Det er ingen liten oppgave å skulle tilrettelegge for lesing. Det krever mye av deg som lærer å ha oversikt, både over litteraturen og elevene. 

Forfatter Lise Forfang Grimnes ser skrått opp og inn i kameraet og smiler

 

 

 

Vi har bedt Lise Forfang Grimnes hjelpe oss med å sortere det som fins av bøker. Hun er en engasjert formidler av litteratur for ungdom og reiser derfor land og strand rundt for å fortelle om dette. I tillegg er hun prisbelønt forfatter med bøkene Blodskraft (2016) og Kaoshjerte (2014), begge utgitt på Aschehoug forlag. 

 

I presentasjonen som hun har laget finner du de beste lesetipsene innenfor ulike kategorier. I tillegg til omslag og en kort omtale av hver tittel, definerer hun tema/sjanger og vanskegrad på tre nivåer. Dette er derfor et fint utgangspunkt når du vil foreslå bøker elevene kan lese. 

Nivå 1 betyr at denne boka er lettlest.
Nivå 2 betyr at dette er en typisk ungdomsbok ifht leseferdigheter.
Nivå 3 betyr at dette er for lesehestene – kan hende boka er litt mer komplisert eller ganske tjukk.

Her er lesetipsene samlet:

Lesetips 8–10

God lesing!