Hopp til hovedinnhold

Nye opplegg om kritisk tilnærming til tekst

Vg1

Vi har nå publisert flere undervisningsopplegg i norsk som hjelper elevene med å vurdere tekster kritisk. Oppleggene tar for seg teksters påvirkningskraft og lærer elevene å gjenkjenne språklige og retoriske virkemidler. Logg inn med Feide og ta dem i bruk her!

Taxi kjører gjennom Times Square

Sakprosa som påvirker

Politikere, markedsførere og influensere har alle sine budskap som de ønsker å få ut i verden. Dette undervisningspplegget viser hvordan forskjellige tekster forsøker å påvirke oss gjennom ulike kanaler: Å lese kritisk.

Argumenterende tekster

For å forstå hvordan argumentasjon fungerer må man kunne kjenne igjen språklige og retoriske virkemidler. I dette læringsløpet skal elevene analysere en reklamefilm og vurdere sannsynligheten for at den vil overbevise seere: Å analysere en argumenterende tekst.

Motstridende argumenter

I en debatt vil ofte to parter komme med påstander som motsier hverandre. I denne oppgaven skal elevene lese to debattinnlegg og deretter skrive en fagartikkel hvor de analyserer og sammenlikner argumentene de finner: Tekster som motsier hverandre.

De digitale ressursene for Grip teksten blir stadig oppdatert med nytt innhold, så stikk gjerne innom med jevne mellomrom for å finne inspirasjon til norskundervisningen: Grip teksten på Aunivers.no.